Jadłospis - "Przy strumyku"
JADŁOSPIS STYCZEŃ – DIETA PODSTAWOWA,DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
2.01 Czwartek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pasta z pieczonych warzyw 45g (SEL), ogórek kiszony 40g | Risotto z warzywami i mięsem drobiowym 180g | Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Budyń waniliowy z malinami 150 ml (MLE) |
3.01 Piątek |
Lane kluski na mleku 200 ml (MLE, JAJ, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z koperkiem 40g (MLE), pomidor b/skórki 50g | Ziemniaki puree z masłem 90g (MLE), Ryba po grecku 40g/50 ml (RYB,SEL) | Zupa soczewicowa 200 ml (SEL) | Mandarynka, ciastko jaglane |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
7.01 Wtorek |
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE) , jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), pomidor b/skórki 50g | Makaron z serem na słodko i z sosem malinowym na ciepło 180g/50ml (GLU PSZ,MLE) | Zupa rybna 200 ml (RYB, SEL) | Mus warzywno-owocowy 100g |
8.01 Środa |
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z białej fasolki i jabłka 40g , papryka kolorowa 40g | Ziemniaki puree 90g, Pulpeciki drobiowe z brokułem 40g (GLU PSZ,JAJ), Sos śmietanowo- koperkowy 50 ml (MLE,GLU PSZ), Surówka colesław z kukurydzą 50g (JAJ) | Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml (SEL, GLU PSZ) | Melon |
9.01 Czwartek |
Kawa zbożowa na mleku 200 ml (MLE,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), Twarożek z rzodkiewką 35 g (MLE), ogórek świeży 40g | Kasza jęczmienna 80g (GLU JĘCZ), Bitki schabowe w sosie własnym 35g/50 ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g | Zupa pejzanka 200 ml (SEL, MLE) | Ciasto marchewkowe 50g (GLU PSZ,JAJ,MLE) |
10.01 Piątek |
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina wieprzowa pieczona (wyrób własny) 25g, pomidor b/skórki 50g | Ziemniaki puree z masłem 90g (MLE), pieczeń rybna w sosie pomidorowym 40g/50ml (GLU PSZ,RYB, JAJ), Surówka z kapusty czerwonej 50g | Zupa ziemniaczana z majerankiem 200 ml (SEL,MLE) | Gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
13.01 Poniedziałek |
Owsianka na mleku z daktylami 200 ml (MLE, GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), Twarożek śmietankowy ziołowy 35g (MLE), pomidor b/skórki 50g | Kasza bulgur na sypko 80g (GLU PSZ), gulasz z indyka w sosie własnym 35g/60 ml (GLU PSZ, MLE), Surówka z marchewki i jabłka 50g | Zupa szpinakowa 200 ml (SEL, MLE) | Jabłko |
14.01 Wtorek |
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 40 g (RYB,SEL), ogórek kiszony 40g | Placuszki z serem na słodko polane sosem jagodowym 160g/ 50 ml (MLE,JAJ, GLU PSZ) | Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Banan |
15.01 Środa |
Płatki jaglane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), Ser żółty 10g (MLE), papryka świeża 40g | Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka drobiowa z kurczakiem i warzywami 35g/60ml (GLU PSZ, SEL), Marchew z groszkiem 50g | Rosół z makaronem 200 ml (SEL, GLU PSZ, JAJ) | Smoothie kiwi-truskawka 150 ml |
16.01 Czwartek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta drobiowa z warzywami 35g (SEL), ogórek świeży 50g | Ryż na sypko 90g, Gołąbki inaczej w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), Fasolka szparagowa gotowana na parze 50g | Zupa kalafiorowa 200 ml (SEL,MLE) |
Pomarańcza |
17.01 Piątek |
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta jajeczna z awokado 35g (JAJ), rzodkiewka 40g | Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet rybny 40g (RYB,JAJ, GLU PSZ), Surówka z ogórków kiszonych 50g | Zupa krupnik 200 ml (SEL,MLE, GLU JĘCZ) |
Nektarynka, chrupki kukurydziane 20g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
20.01 Poniedziałek |
Płatki ryżowe na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina drobiowa 10g, ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki 50g | Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym 180g (35g drób) (GLU PSZ,MLE) | Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) | Smoothie truskawka-mango 150 ml |
21.01 Wtorek |
Kakao na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta jajeczna ze szczypiorkiem 35g (JAJ), papryka świeża 50g | Kasza gryczana na sypko 80g, Gulasz wołowy w sosie własnym 35g/60 ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g | Krem z białych warzyw 200 ml (MLE,SEL) | Mandarynka, wafelek ryżowy 10g |
22.01 Środa |
Zacierka na mleku 200 ml (MLE,JAJ,GLU PSZ) , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek pomidorowy 35g (MLE), rzodkiewka 40g | Ziemniaki gotowane 90g, Pulpet cielęco-wieprzowy w sosie paprykowym 35g/50ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), Surówka wielowarzywna 50g (MLE) | Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL) | Gruszka |
23.01 Czwartek |
Herbata ziołowa 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka z indyka pod pierzynką z marchewki 40g (JAJ), pomidor b/skórki 50g | Ryż z jabłkiem i cynamonem zapiekany 180g, Sos jogurtowo-waniliowy 60 ml (MLE) |
Żurek z jajkiem 200 ml (SEL,JAJ,MLE) |
Marchew, papryka |
24.01 Piątek |
Kasza manna z malinami 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE),hummus z ciecierzycy z czosnkiem 40g, ogórek świeży 50g | Ziemniaki gotowane 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem 35g/50 ml (RYB,MLE) | Krem z pomidorów z grzankami pszennymi 200ml (SEL, GLU PSZ) | Banan |
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
27.01 Poniedziałek |
Lane kluski na mleku 200ml (GLU PSZ,JAJ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g, ser żółty 10g, pomidor b/skórki | Kaszotto mięsno-warzywne po meksykańsku 160g (GLU PSZ), Sałatka z ogórków kiszonych 50g | Barszcz biały z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Jabłko |
28.01 Wtorek |
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz z łososia i warzyw 35g (SEL, RYB), ogórek świeży 50g | Naleśniki z serem i sosem malinowym 150g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) | Krem z dyni z batatami 200 ml (SEL, MLE) | Melon, ciastko jaglane |
29.01 Środa |
Budyń jaglany z jagodami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina drobiowa pieczona (wyrób własny) 25g , papryka świeża 40g | Ziemniaki gotowane 90g, kotlet schabowy panierowany 35g (GLU PSZ, JAJ), Mizeria z jogurtem 50g (MLE) | Zupa koperkowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) | Pomarańcza |
30.01 Czwartek |
Kawa zbożowa na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), Twarożek z rzodkiewką 35g, ogórek świeży 40g | Makaron 90g (GLU PSZ), Sos boloński z warzywami 35g/60ml (GLU PSZ, SEL) | Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) | Owoce pod owsianą kruszonką 80g (GLU OWS, MLE) |
31.01 Piątek |
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica ze szczypiorem na parze 35g (JAJ), pomidor b/skórki 50g | Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny w sosie pietruszkowo-porowym 35g/50 ml (RYB,MLE,JAJ,GLU PSZ), Bukiet warzyw gotowany na parze 50g | Kapuśniak z kapusty kiszonej 200 ml (SEL) | Brzoskwinia |