Jadłospis - "Przy strumyku"


Jadłospis 02.10-06.10.2023
DNI
TYGODNIA
ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.10
poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
wędlina wieprzowa 15g,
papryka kolorowa 50g,
Kaszotto  kuskus z filetem z indyka i warzywami sezonowymi 180g,

Zupa ziemniaczana z zacierką 200ml Gruszka, morele suszone niesiarkowane
03.10
wtorek
Kawa na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu z suszonymi pomidorami 45g,
ogórek zielony 50g,
Ziemniaki puree 90g,
pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie jarzynowym 40g/60ml,
fasolka szparagowa z masłem 50g,
Krem z dyni z grzankami ziołowymi 200ml Banan, chrupki kukurydziane
04.10
środa
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z ryby gotowanej i warzyw 45g,
pomidor 50g,
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 150g,
sos jogurtowy z jagodami 50ml,
Zupa ogórkowa 200ml Papryka czerwona, kalarepa
05.10
czwartek
Owsianka z żurawiną 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, pół jajka, ketchup,
sałata,
Kopytka 75g,
gulasz z szynki wieprzowej 35g/60ml,
buraczki z jabłkiem 50g,
Zupa brokułowa 200ml Koktajl malinowy na napoju sojowym
06.10
piątek
Płatki jęczmienne na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze ze szczypiorem 60g,
ogórek zielony 50g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/50ml,
surówka z kiszonej kapusty z marchewką 50g,
Zupa ryżowa z natką 200ml

Jabłko, śliwka


 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.








Jadłospis 09.10-13.10.2023
DNI
TYGODNIA
ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
09.10
poniedziałek
Ryż na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu i jaj z koperkiem 45g,
papryka czerwona 50g
Łazanki z mięsem, kapustą kiszoną, kapustą słodką i pomidorami 160g Krupnik z kasza jaglaną 200ml Mus owocowo-warzywny,
10.10
wtorek
Kakao na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, konfitura owocowa 10g,
ogórek zielony 50g
Puree ziemniaczane z dynią 100g,
schab pieczony w ziołach 35g,
pomidory ze szczypiorem i śmietaną 50g,
Barszcz biały z jajkiem 200ml Kisiel truskawkowy 150ml,
biszkopt,
11.10
środa
Kasza manna z malinami 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g
pasta z ciecierzycy z czosnkiem i papryką czerwoną 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
kotlet mielony drobiowy 40g,
buraczki na ciepło 50g,
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml Smoothie z brzoskwiń i truskawek
12.10
czwartek
Płatki orkiszowe na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
polędwiczki wieprzowe pieczone 15g,
pomidor 40g
Naleśniki cynamonowe z twarogiem wiśniowym polane jogurtem waniliowym 150g/30ml,
Zupa jarzynowa 200ml Melon , śliwki
13.10
piątek
Kasza kukurydziana ze śliwką 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z awokado 45g,
marchewka, kalarepa 40g
Ryż paraboliczny z kurkumą 75g,
ryba w sosie greckim 38g/80ml,
Zupa z fasolki szparagowej 200ml Banan, wafelek ryżowy


 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.







Jadłospis 16.10-20.10.2023
DNI
TYGODNIA
ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
16.10
poniedziałek
Jaglanka na mleku z bananem 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu z rzodkiewką 45g,
papryka czerwona 40g
Kasza jęczmienna pęczak 75g,
udziec z indyka w sosie własnym 30g/50ml,
surówka z kiszonego ogórka z marchewką i szczypiorem 50g,
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml Melon, jabłko
17.10
wtorek
Herbata owocowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
paprykarz z łososia 50g,
ogórek 50g,
Makaron muszelka z twarogiem śmietankowym polany musem jagodowym 180g,
Krem ze szpinaku 200ml Kalarepa, papryka czerwona, chrupki kukurydziane
18.10
środa
Kawa inka 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 45g,
papryka kolorowa 50g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
potrawka z kurczaka 35g/50ml,
marchewka z groszkiem 50g,
Rosół z makaronem 200ml Gruszka, śliwki
19.10
czwartek
Zacierka na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, sałata,
konfitura owocowa 10g
Ryż basmati 75g,
kotlet włoski w sosie pomidorowyn 40g/60ml,
surówka z selera z rodzynkami i śmietaną 50g,
Barszcz czerwony 200ml Chałka drożdżowa z masłem 30g/5g,
kakao 150ml
20.10
piątek
Płatki kukurydziane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy z pieczonym burakiem 15g,
ogórek kiszony 50g
Ziemniaki  90g,
pulpet rybny w sosie pietruszkowym 45g/50ml,
surówka z czerwonej kapusty z oliwą 50g,
Pejzanka 200ml Mus brzoskwiniowo-truskawkowy


 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.






Jadłospis 23.10-27.10.2023
DNI
TYGODNIA
ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
23.10
poniedziałek
Płatki owsiane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, pół jajka, ketchup, sałata,
papryka czerwona 40g
Risotto z mięsem z szynki i warzywami sezonowymi 180g,
Zupa cebulowa 200ml Koktajl jogurtowy z bananem
24.10
wtorek
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu z rzodkiewką i szczypiorem 45g,
Puree z dyni i ziemniaków z rozmarynem 100g,
filet z kurczaka panierowany 40g,
mizeria z ogórków z jogurtem 50g,
Krupnik z kaszą jęczmienną pęczak 200ml Gruszka,
ciastka jaglane
25.10
środa
Kasza kukurydziana na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
schab pieczony w ziołach 50g,
ketchup, ogórek zielony 50g
Racuszki z jabłkiem 3 szt, sos jogurtowo-waniliowy 50ml,
Barszcz ukraiński 200ml Mus warzywno-owocowy
26.10
czwartek
Makaron na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze ze szczypiorem 50g,
pomidor 50g
Kasza gryczana 75g,
gulasz wołowy 35g/50ml,
surówka z kiszonej kapusty z marchewką 50g,
Krem z batatów i pieczonej marchewki 200ml Śliwka,  jabłko
27.10
piątek
Płatki ryżowe na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu i wędliny 45g,
rzodkiewka 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g
ryba pieczona w sosie śmietanowo-ziołowym 35g/50ml,
surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną i chrzanem  50g,
Zupa wiedeńska 200ml Biszkopt z owocami


 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.








Jadłospis 30.10-31.10.2023
DNI
TYGODNIA
ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
30.10
poniedziałek
Lane kluski na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
konfitura niskosłodzona 40g
Ziemniaki 90g,
sztuka mięsa w sosie własnym 35g/50ml,
bukiet warzyw z masłem 50g
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml Banan, wafelek ryżowy
31.10
wtorek
Kawa inka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z soczewicy czerwonej 45g,
ogórek kiszony 40g
Ryż zapiekany z musem śliwkowo-jabłkowym 150g,
sos jogurtowy 50g
Zupa gulaszowa 200ml Marchewka, kalarepa


 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.