Jadłospis - "Przy strumyku"
JADŁOSPIS KWIECIEŃ – DIETA PODSTAWOWA
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.04 Wtorek |
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ), jajecznica z brokułami 50g (JAJ), papryka świeża/ sałata zielona 60g | Kasza gryczana 80g, Pulpeciki drobiowe w sosie pietruszkowo-śmietanowym z mozzarellą 40g/60 ml (MLE, GLU PSZ JAJ), Surówka z kapusty czerwonej 60g |
Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Jogurt z malinami i biszkoptem 150 ml (MLE,GLU PSZ,JAJ) |
02.04 Środa |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy 40g (MLE), pomidor b/skórki 60g | Ziemniaki gotowana 90g, gulasz wołowy w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ,MLE), sałatka z buraczków i jabłka 60g |
Krem z dyni i marchewki 200 ml (SEL,MLE) | Koktajl banan-awokado- kakao 200ml |
3.04 Czwartek |
Herbata owocowa z cytryną i miodem200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka wieprzowa po prowansalsku – plastry 40g, ogórek kiszony 60g | Risotto warzywne z soczewicą i warzywami 160 g (SEL) Sos pomidorowy 60ml (GLU PSZ) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Owoce pod owsianą kruszonką 100g (GLU OWS,GLU PSZ,MLE) |
4.04 Piątek |
Płatki jaglane na mleku z suszonymi daktylami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna zapiekana (wyrób własny) 40g (SEL,JAJ, GLU PSZ), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Ziemniaki i bataty puree 90g, Pulpecik rybny w sosie koperkowo-ziołowym 40g/60ml (RYB,MLE,JAJ,GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 60g | Zupa wiedeńska 200 ml (SEL,GLU PSZ) | Jabłko, marchewka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
7.04 Poniedziałek |
Płatki owsiane na mleku 200ml (MLE,GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy z czosnkiem 50g, papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Makaron z sosem bolońskim z mięsem i warzywami 180g (GLU PSZ,SEL) | Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Budyń waniliowy na napoju roślinnym z jagodami 150ml (GLU OWS) |
8.04 Wtorek |
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pasta rybno-warzywna 50g (SEL,RYB), ogórek kiszony 60g | Ryż zapiekany z jabłkiem i sosem jogurtowo-waniliowym 180g/60ml (MLE) | Zupa gulaszowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) | Kiwi, ciastko jaglane |
9.04 Środa |
Kasza manna na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki 60g | Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka drobiowa z warzywami 40g/60 ml (GLU PSZ,MLE,SEL), Surówka colesław 60g (JAJ) | Rosół z makaronem 200 ml (SEL,GLU PSZ,JAJ) | Smoothie truskawkowo-brzoskwiniowe 200 ml |
10.04 Czwartek |
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pieczeń drobiowo warzywna zapiekana 40g (SEL,JAJ,GLU PSZ), ogórek świeży 60g | Kasza bulgur na sypko 80g (GLU PSZ), gulasz wieprzowy w sosie własnym z warzywami 40g/60 ml (SEL,GLU PSZ), Surówka z kapusty kiszonej 60g | Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Melon, kisiel wiśniowy 200 ml |
11.04 Piątek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (MLE,GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z suszonymi pomidorami 40g (MLE), papryka kolorowa/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny w sosie greckim 40g/60 ml (RYB, SEL) | Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) | Mus z mango 80g, wafelek ryżowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
14.04 Poniedziałek |
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), krem na słodko z ciecierzycy i daktyli 50g | Makaron z kurczakiem, brokułami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 180g (MLE,GLU PSZ) | Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml (SEL, MLE, GLU JĘCZ) | Jabłko pieczone ze śliwką, marchew |
15.04 Wtorek |
Kasza jaglana na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica ze szczypiorkiem 45g (JAJ), pomidor b/skórki 60g | Ziemniaki puree z masłem (MLE) 90g, filet z piersi kurczaka panierowany 40g (JAJ,GLU PSZ), mizeria z ogórków i jogurtu naturalnego 60g (MLE) | Zupa pejzanka 200 ml (SEL,MLE) | Banan, kiwi |
16.04 Środa |
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 50g (RYB,SEL), ogórek kiszony 60g | Pierogi leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym 150g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) | Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Smoothie mango-porzeczka |
17.04 Czwartek |
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z awokado 50g (MLE), Sałata/ pomidor 60g | Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), Pulpet cielęco-wieprzowy w sosie paprykowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), marchew gotowana tarta z czosnkiem i ziołami 60g (MLE) | Krem z białych warzyw z grzankami pszennymi 200 ml (SEL,MLE,GLU PSZ) | Chlebek bananowy z marmoladą (GLU PSZ,JAJ,MLE) |
18.04 Piątek |
Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek świeży 60g | Ziemniaki gotowane 90, kotleciki z łososia zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą 40g/60 ml (RYB,MLE,GLU PSZ,JAJ) | Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml (SEL,MLE) | Papryka czerwona, mus owocowo-zbożowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza). Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
22.04 Wtorek |
Kaszka ryżowa z owocami na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek waniliowy 40g (MLE), marmolada owocowa 15g, | Kaszotto jęczmienne z mięsem drobiowym i warzywami 160g (GLU JĘCZ,SEL) Sos pomidorowy 60 ml (GLU PSZ) |
Zupa brokułowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Ciastko jaglane, jabłko |
23.04 Środa |
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek kiszony 60g | Naleśniki z serem i sosem jogurtowo-porzeczkowym 180g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) | Zupa rybna z klopsikami 200 ml (RYB,SEL,GLU PSZ,JAJ) | Koktajl banan-awokado- kakao 200ml |
24.04 Czwartek |
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE, SEL), pasztet warzywny z soczewicy 45g (JAJ,GLU PSZ), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 90g, Jeżyki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), surówka wielowarzywna 60g (JAJ,MLE) | Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) |
Budyń waniliowy na mleku z frużeliną wiśniową 150 ml (MLE) |
25.04 Piątek |
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), ogórek świeży/papryka kolorowa 60g | Ziemniaki puree z masłem (MLE) 90g, Kotlet rybny 40g (RYB,GLU PSZ,JAJ) , surówka z kapusty kiszonej 60g |
Krem z dyni i batatów z kaszą kuskus (GLU PSZ, SEL,MLE) | Jogurt z malinami (MLE) |
28.04 Poniedziałek |
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy 40g (MLE), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g | Ryż na sypko 80g, leczo warzywno-drobiowe 40g/60 ml (SEL) | Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) | Melon, kisiel jagodowy |
29.04 Wtorek |
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 50g (SEL,RYB), papryka kolorowa 60g | Makaron z serem i sosem jogurtowo-truskawkowym 160g/ 60 ml (GLU PSZ,MLE) | Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem 200 ml (SEL,MLE) | Ciastka chińskie (MLE,JAJ) (wyrób własny) |
30.04 Środa |
Budyń owsiany z morelami suszonymi 200 ml (GLU OWS,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty (MLE), ogórek świeży/sałata zielona 60g | Ziemniaki gotowane 90g, bitki schabowe w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ), Brokuły okraszane masłem 60g (MLE) | Kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) | Mus z mango |