Jadłospis - "Przy strumyku"

JADŁOSPIS KWIECIEŃ – DIETA PODSTAWOWA

DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
01.04
Wtorek
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ), jajecznica z brokułami 50g (JAJ), papryka świeża/ sałata zielona 60g Kasza gryczana 80g, Pulpeciki drobiowe w sosie pietruszkowo-śmietanowym z mozzarellą 40g/60 ml (MLE, GLU PSZ JAJ), Surówka z kapusty czerwonej 60g
Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Jogurt z malinami  i biszkoptem 150 ml (MLE,GLU PSZ,JAJ)
02.04
Środa
Płatki kukurydziane  na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy  40g (MLE), pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowana 90g, gulasz wołowy w sosie własnym  40g/60 ml (GLU PSZ,MLE), sałatka z buraczków i jabłka 60g
Krem z dyni i marchewki 200 ml (SEL,MLE) Koktajl banan-awokado- kakao 200ml
 3.04
Czwartek
Herbata owocowa z cytryną i miodem200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka wieprzowa po prowansalsku – plastry 40g, ogórek kiszony 60g Risotto warzywne z soczewicą  i warzywami 160 g (SEL)
Sos pomidorowy 60ml (GLU PSZ)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Owoce pod owsianą kruszonką  100g (GLU OWS,GLU  PSZ,MLE)
 4.04
Piątek
Płatki jaglane na mleku z suszonymi daktylami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pieczeń drobiowo-warzywna zapiekana (wyrób własny) 40g (SEL,JAJ, GLU PSZ), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Ziemniaki i bataty puree 90g, Pulpecik rybny w sosie koperkowo-ziołowym 40g/60ml (RYB,MLE,JAJ,GLU PSZ), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 60g Zupa wiedeńska 200 ml (SEL,GLU PSZ) Jabłko, marchewka

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych



DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
7.04
Poniedziałek
Płatki owsiane  na mleku 200ml (MLE,GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy z czosnkiem 50g, papryka kolorowa/sałata zielona 60g  Makaron z sosem bolońskim z mięsem i warzywami 180g (GLU PSZ,SEL) Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Budyń waniliowy na napoju roślinnym z jagodami 150ml (GLU OWS)
8.04
Wtorek
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pasta rybno-warzywna 50g (SEL,RYB), ogórek kiszony 60g Ryż zapiekany z jabłkiem i sosem jogurtowo-waniliowym 180g/60ml (MLE) Zupa gulaszowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Kiwi, ciastko jaglane
 9.04
Środa
Kasza manna na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE,GLU PSZ),  pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki 60g Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka drobiowa z warzywami 40g/60 ml (GLU PSZ,MLE,SEL), Surówka colesław 60g (JAJ) Rosół z makaronem 200 ml (SEL,GLU PSZ,JAJ) Smoothie truskawkowo-brzoskwiniowe 200 ml
10.04
Czwartek
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), Pieczeń drobiowo warzywna zapiekana 40g (SEL,JAJ,GLU PSZ), ogórek świeży 60g Kasza bulgur na sypko 80g (GLU PSZ), gulasz wieprzowy w sosie własnym z warzywami 40g/60 ml (SEL,GLU PSZ), Surówka z kapusty kiszonej 60g Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Melon, kisiel wiśniowy  200 ml
 11.04
Piątek
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (MLE,GLU ORK), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z suszonymi pomidorami 40g (MLE), papryka kolorowa/sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny  w sosie greckim 40g/60 ml (RYB, SEL) Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Mus z mango 80g, wafelek ryżowy

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
14.04
Poniedziałek
Kawa inka na mleku z miodem 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,GLU ZYT), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), krem na słodko z ciecierzycy i daktyli 50g Makaron z kurczakiem, brokułami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 180g (MLE,GLU PSZ) Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml (SEL, MLE, GLU JĘCZ) Jabłko pieczone ze śliwką, marchew
15.04
Wtorek
Kasza jaglana na mleku z suszonymi morelami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica ze szczypiorkiem 45g (JAJ), pomidor b/skórki 60g Ziemniaki puree z masłem (MLE) 90g, filet z piersi kurczaka panierowany 40g (JAJ,GLU PSZ), mizeria z ogórków i jogurtu naturalnego 60g (MLE) Zupa pejzanka 200 ml (SEL,MLE) Banan, kiwi
 16.04
Środa
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 50g (RYB,SEL), ogórek kiszony 60g Pierogi leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym 150g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Smoothie mango-porzeczka
 17.04
Czwartek
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE),  pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z awokado 50g (MLE), Sałata/ pomidor 60g Kasza pęczak 80g (GLU PSZ), Pulpet cielęco-wieprzowy w sosie paprykowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), marchew gotowana tarta z czosnkiem i ziołami 60g (MLE) Krem z białych warzyw z grzankami pszennymi 200 ml (SEL,MLE,GLU PSZ) Chlebek bananowy z marmoladą  (GLU PSZ,JAJ,MLE)
 18.04
Piątek
Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek świeży 60g Ziemniaki gotowane 90, kotleciki z łososia zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą 40g/60 ml (RYB,MLE,GLU PSZ,JAJ) Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml (SEL,MLE) Papryka czerwona, mus owocowo-zbożowy

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych

DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
22.04
Wtorek
Kaszka ryżowa z owocami na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek waniliowy 40g (MLE), marmolada owocowa 15g, Kaszotto jęczmienne z mięsem drobiowym i warzywami 160g (GLU JĘCZ,SEL)
Sos pomidorowy 60 ml (GLU PSZ)
Zupa brokułowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Ciastko jaglane, jabłko
 23.04
Środa
Herbata owocowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty 10g (MLE), ogórek kiszony 60g Naleśniki z serem i sosem jogurtowo-porzeczkowym 180g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) Zupa rybna z klopsikami 200 ml (RYB,SEL,GLU PSZ,JAJ) Koktajl banan-awokado- kakao 200ml
 24.04
Czwartek
Kakao na mleku z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE, SEL), pasztet warzywny z soczewicy 45g (JAJ,GLU PSZ), pomidor b/skórki/ sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane 90g, Jeżyki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), surówka wielowarzywna 60g (JAJ,MLE) Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)
Budyń waniliowy na mleku z frużeliną wiśniową  150 ml (MLE)
 25.04
Piątek
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), ogórek świeży/papryka kolorowa 60g Ziemniaki puree z masłem (MLE) 90g,
Kotlet rybny 40g (RYB,GLU PSZ,JAJ) , surówka z kapusty kiszonej 60g
Krem z dyni i batatów z kaszą kuskus (GLU PSZ, SEL,MLE) Jogurt z malinami (MLE)
28.04
Poniedziałek
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (GLU ORK, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ziołowy 40g (MLE), pomidor b/skórki/sałata zielona 60g Ryż na sypko 80g, leczo warzywno-drobiowe 40g/60 ml (SEL) Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Melon, kisiel jagodowy 
29.04
Wtorek
Herbata ziołowa z miodem i cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 50g (SEL,RYB), papryka kolorowa 60g Makaron z serem i sosem jogurtowo-truskawkowym 160g/ 60 ml (GLU PSZ,MLE) Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem 200 ml (SEL,MLE) Ciastka chińskie (MLE,JAJ) (wyrób własny)
30.04
Środa
Budyń owsiany z morelami suszonymi 200 ml (GLU OWS,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), ser żółty (MLE), ogórek świeży/sałata zielona 60g Ziemniaki gotowane 90g, bitki schabowe w sosie własnym 40g/60 ml (GLU PSZ), Brokuły okraszane masłem 60g (MLE) Kapuśniak z kapusty kiszonej i słodkiej 200 ml (SEL) Mus z mango
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych