Jadłospis - "Przy strumyku"
Jadłospis 02.10-06.10.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.10 poniedziałek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, wędlina wieprzowa 15g, papryka kolorowa 50g, |
Kaszotto kuskus z filetem z indyka i warzywami sezonowymi 180g, |
Zupa ziemniaczana z zacierką 200ml | Gruszka, morele suszone niesiarkowane |
03.10 wtorek |
Kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu z suszonymi pomidorami 45g, ogórek zielony 50g, |
Ziemniaki puree 90g, pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie jarzynowym 40g/60ml, fasolka szparagowa z masłem 50g, |
Krem z dyni z grzankami ziołowymi 200ml | Banan, chrupki kukurydziane |
04.10 środa |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z ryby gotowanej i warzyw 45g, pomidor 50g, |
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 150g, sos jogurtowy z jagodami 50ml, |
Zupa ogórkowa 200ml | Papryka czerwona, kalarepa |
05.10 czwartek |
Owsianka z żurawiną 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, pół jajka, ketchup, sałata, |
Kopytka 75g, gulasz z szynki wieprzowej 35g/60ml, buraczki z jabłkiem 50g, |
Zupa brokułowa 200ml | Koktajl malinowy na napoju sojowym |
06.10 piątek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze ze szczypiorem 60g, ogórek zielony 50g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/50ml, surówka z kiszonej kapusty z marchewką 50g, |
Zupa ryżowa z natką 200ml |
Jabłko, śliwka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 09.10-13.10.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
09.10 poniedziałek |
Ryż na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu i jaj z koperkiem 45g, papryka czerwona 50g |
Łazanki z mięsem, kapustą kiszoną, kapustą słodką i pomidorami 160g | Krupnik z kasza jaglaną 200ml | Mus owocowo-warzywny, |
10.10 wtorek |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, konfitura owocowa 10g, ogórek zielony 50g |
Puree ziemniaczane z dynią 100g, schab pieczony w ziołach 35g, pomidory ze szczypiorem i śmietaną 50g, |
Barszcz biały z jajkiem 200ml | Kisiel truskawkowy 150ml, biszkopt, |
11.10 środa |
Kasza manna z malinami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g pasta z ciecierzycy z czosnkiem i papryką czerwoną 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, kotlet mielony drobiowy 40g, buraczki na ciepło 50g, |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Smoothie z brzoskwiń i truskawek |
12.10 czwartek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, polędwiczki wieprzowe pieczone 15g, pomidor 40g |
Naleśniki cynamonowe z twarogiem wiśniowym polane jogurtem waniliowym 150g/30ml, |
Zupa jarzynowa 200ml | Melon , śliwki |
13.10 piątek |
Kasza kukurydziana ze śliwką 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z awokado 45g, marchewka, kalarepa 40g |
Ryż paraboliczny z kurkumą 75g, ryba w sosie greckim 38g/80ml, |
Zupa z fasolki szparagowej 200ml | Banan, wafelek ryżowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 16.10-20.10.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
16.10 poniedziałek |
Jaglanka na mleku z bananem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu z rzodkiewką 45g, papryka czerwona 40g |
Kasza jęczmienna pęczak 75g, udziec z indyka w sosie własnym 30g/50ml, surówka z kiszonego ogórka z marchewką i szczypiorem 50g, |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Melon, jabłko |
17.10 wtorek |
Herbata owocowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, paprykarz z łososia 50g, ogórek 50g, |
Makaron muszelka z twarogiem śmietankowym polany musem jagodowym 180g, |
Krem ze szpinaku 200ml | Kalarepa, papryka czerwona, chrupki kukurydziane |
18.10 środa |
Kawa inka 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 45g, papryka kolorowa 50g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, potrawka z kurczaka 35g/50ml, marchewka z groszkiem 50g, |
Rosół z makaronem 200ml | Gruszka, śliwki |
19.10 czwartek |
Zacierka na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, sałata, konfitura owocowa 10g |
Ryż basmati 75g, kotlet włoski w sosie pomidorowyn 40g/60ml, surówka z selera z rodzynkami i śmietaną 50g, |
Barszcz czerwony 200ml | Chałka drożdżowa z masłem 30g/5g, kakao 150ml |
20.10 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy z pieczonym burakiem 15g, ogórek kiszony 50g |
Ziemniaki 90g, pulpet rybny w sosie pietruszkowym 45g/50ml, surówka z czerwonej kapusty z oliwą 50g, |
Pejzanka 200ml | Mus brzoskwiniowo-truskawkowy |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 23.10-27.10.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
23.10 poniedziałek |
Płatki owsiane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, pół jajka, ketchup, sałata, papryka czerwona 40g |
Risotto z mięsem z szynki i warzywami sezonowymi 180g, |
Zupa cebulowa 200ml | Koktajl jogurtowy z bananem |
24.10 wtorek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu z rzodkiewką i szczypiorem 45g, |
Puree z dyni i ziemniaków z rozmarynem 100g, filet z kurczaka panierowany 40g, mizeria z ogórków z jogurtem 50g, |
Krupnik z kaszą jęczmienną pęczak 200ml | Gruszka, ciastka jaglane |
25.10 środa |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, schab pieczony w ziołach 50g, ketchup, ogórek zielony 50g |
Racuszki z jabłkiem 3 szt, sos jogurtowo-waniliowy 50ml, |
Barszcz ukraiński 200ml | Mus warzywno-owocowy |
26.10 czwartek |
Makaron na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze ze szczypiorem 50g, pomidor 50g |
Kasza gryczana 75g, gulasz wołowy 35g/50ml, surówka z kiszonej kapusty z marchewką 50g, |
Krem z batatów i pieczonej marchewki 200ml | Śliwka, jabłko |
27.10 piątek |
Płatki ryżowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu i wędliny 45g, rzodkiewka 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g ryba pieczona w sosie śmietanowo-ziołowym 35g/50ml, surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną i chrzanem 50g, |
Zupa wiedeńska 200ml | Biszkopt z owocami |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 30.10-31.10.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
30.10 poniedziałek |
Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, konfitura niskosłodzona 40g |
Ziemniaki 90g, sztuka mięsa w sosie własnym 35g/50ml, bukiet warzyw z masłem 50g |
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml | Banan, wafelek ryżowy |
31.10 wtorek |
Kawa inka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z soczewicy czerwonej 45g, ogórek kiszony 40g |
Ryż zapiekany z musem śliwkowo-jabłkowym 150g, sos jogurtowy 50g |
Zupa gulaszowa 200ml | Marchewka, kalarepa |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.