Jadłospis - "Przy strumyku"

Żłobek nr 9 ul. Brytyjska 19  Szczecin
JADŁOSPIS 02-05.11.2021r.
DNI TYGODNIA               ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.11. wtorek Płatki kukurydziane na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z wędliny i jarzyn 45g, ogórek zielony 40g
Makaron penne z sosem pomidorowym na bazie szynki 190g
Kompot wieloowocowy 200ml
Moc Papaja 200ml Gruszka, śliwki- 100g


03.11. środa Kawa inka z miodem na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, parówka z wody 50g, keczup, ogórek zielony 40g
Racuszki drożdżowe z jabłkiem polane sosem jogurtowo waniliowym
Kompot wiśniowy 200ml
Barszcz ukraiński z majerankiem 200ml Paluszki warzywne: papryka kolorowa, kalarepa, marchewka 100g
04.11. czwartek
Płatki jaglane z żurawiną na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, pomidor bez skórki 40g
Kasza jęczmienna pęczak 80g, schab duszony w sosie chrzanowym 35g/60ml, surówka z ogórka kiszonego 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Zupa kalafiorowa 200ml


Ciasteczko owsiane z daktylami (własny wypiek), herbatka ziołowa 200ml
05.11 piątek
Kasza manna ze śliwką 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, twarożek z ogórkiem 50g, papryka kolorowa 40g
Puree ziemniaczane 90g, pulpet rybny zapiekany w piecu konwekcyjnym 40g,
Surówka colesław 50g
Kompot z gruszek 200ml
Pomidorowa z ryżem i bazylią 200ml Banan

JADŁOSPIS 08-12.11.2021r.
DNI TYGODNIA               ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
08.11. poniedziałek Płatki owsiane na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 12g, pomidor bez skórki 40g
Konfitura niskosłodzona 10g
Kociołek rozgrzewający z imbirem na bazie ciecierzycy 180g
Kompot jagodowy 200ml
Zupa brokułowa 200ml
Jabłko, winogron- 100g
09.11 wtorek Herbatka ziołowa 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5 g, pasta jajeczna z awokado plus koperek 50g, papryka czerwona 40g
Kopytka 90g, jeżyki cielęco-wieprzowe z tarkowaną marchewką w sosie koperkowym 40g/60ml, buraczki z jabłkiem 50g
Kompot z czarnej porzeczki 200ml
Zupa Grysikowa 200ml
Chałka drożdżowa z masełkiem ok 30g/5g, ciepłe mleko 150ml
10.11. środa Płatki jaglane na mleku z niesiarkowaną, suszoną morelą i tartym jabłkiem 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, wędlina 30g, ogórek kiszony 50g
Naleśniki z twarogiem i konfiturą truskawkową polane jogurtem z wanilią
Kompot malinowy 200ml
Zupa Rybka pływa 200ml
Paluszki warzywne do schrupania: kolorowa papryka, kalarepa, ogórek- 100g
12.11. piątek
Płatki jęczmienne na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z sera białego z papryką 50g, pomidor bez skórki 40g
Ziemniaczane puree 90g, polędwica dr. pod pierzynką z marchewki i pora 35g/30g, surówka z selera 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Krem z dyni z imbirem 200ml

Banan

JADŁOSPIS 15-19.11.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
15.11. poniedziałek Makaron gwiazdki na mleku 200ml 
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z sera białego ze szczypiorkiem 50g, ogórek kiszony 50g
Ziemniaczane puree z kurkumą 90g, gulasz z piersi indyka w sosie własnym z jarzynami 35g/60ml, fasolka szparagowa ugotowana na parze okraszana masełkiem 50g
Kompot wieloowocowym 200ml
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml Mus owocowo-warzywny, biszkopty „kocie języczki”
16.11. wtorek Herbatka ziołowa 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, schab pieczony z majerankiem własnego wypieku 30g, pomidor bez skórki 40g
Ryz zapiekany z jabłkiem i cynamonem 190g

Kompot wieloowocowy 200ml
Zupa Kolorowa witamina- jarzynowa 200ml


Paluszki warzywne:, kalarepa, marchewka, kolorowa papryka 100g


17.11 środa Owsianka z musem malinowym 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 12g, wędlina 15g, ogórek zielony 40g
Ziemniaczane puree z batatami 90g, polędwica wp. pieczona po prowansalski 35g, surówka z buraków i jabłka 50g

Kompot truskawkowy 200ml
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml



Jabłko zapiekane ze śliwką
18.11. czwartek Płatki jaglane z jabłkiem i cynamonem 200ml
Pieczywa mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, pomidor bez skórki, marchewka 50g
Ziemniaki z wody 90g, pulpet drobiowy w sosie paprykowym 40g/60ml, surówka z kiszonego ogórka 50g

Kompot ze świeżych owoców 200ml
Zupa porowa z ryżem 200ml Sok jednodniowy, banan
19.11. piątek Kakao z miodem pszczelim 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5 g, pasta z soczewicy z pieczonymi warzywami 50g
Kasza kuskus 90g na sypko, pulpet rybny po grecku 40g/80ml

Kompot wieloowocowy 200ml
Zupa ogórkowa 200ml



Ciastko owsiane z daktylami (własny wypiek), herbata ziołowa 200ml


JADŁOSPIS 22-30.11.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
22.11 poniedziałek Kaszka kukurydziana na mleku z truskawkami 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z twarogu z ogórkiem 50g, papryka 40g
Makaron z pesto z brokułów i cukinii 190g
Kompot wieloowocowy z imbirem 200ml
Barszcz biały z tarkowanym jajkiem 200ml

Jabłko, suszone owoce: morele niesiarkowane, daktyle, żurawina
23.11 wtorek Herbatka ziołowa 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna z koperkiem 40g, pomidor bez skórki 40g
Ziemniaki z wody 90g, potrawka z kurczaka 100g
Kompot wiśniowy z jabłkami 200ml
Rosół z lubczykiem 200ml Pudding jaglany z musem dyniowym 150g


24.11 środa Kakao z miodem 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, wędlina 30g, papryka czerwona 20g, ogórek zielony 20g
Puree ziemniaczane 90g, gulasz wołowy w sosie własnym 35g/60ml, surówka z kiszonej kapusty 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml Marchewka, jabłko do schrupania
25.11 czwartek Płatki jaglane na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 12g, pomidor bez skórki 40g
konfitura niskosłodzona 10g
Puree ziemniaczane 90g, zapiekany kotlet drobiowo- wieprzowy nadziewany włoszczyzną 40g, buraczki z jabłkiem 50g
Kompot z czarnej porzeczki 200ml
Krupnik z kaszy pęczak 200ml  Banan
26.11 piątek
Herbata owocowa 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, jajecznica na parze ze szczypiorkiem 80g, pomidor bez skórki 40g
Ryz paraboliczny 80g, zapiekane pulpeciki rybne z porem 40g w sosie koperkowym 60ml, bukiet warzyw na parze 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Krem z dyni i batatów 200ml


Gruszka z jogurtem naturalnym 150ml
29.11 poniedziałek
Herbatka ziołowa 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, wędlina 15g, ser żółty 10g, pomidor bez skórki 40g
Kaszatto bulgur z mięsem i warzywami 180g
Kompot z czarnej porzeczki 200ml
Zupa ogórkowa z koperkiem 200ml Jabłko, winogrono, śliwka- mix witamin do schrupania 10g
30.11. wtorek Płatki jaglane na mleku 200ml
Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, hummus (własny wyrób) 50g, paluszki warzywne: papryka kolorowa, marchewka 50g
Gołąbki „inaczej” zapiekane w sosie pomidorowym 130g/60ml, brokuły gotowane na parze 50g
Kompot wieloowocowy 200ml
Zupa z zielonej fasolki 200ml Biszkopt z owocami (własny wypiek)

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej (napar słomkowy)), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo). Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).